Viaplay Group har tecknat avtal om att förvärva Telenors 50-procentiga andel i Allente Group för en kontant köpeskilling om 1,1 miljarder kronor. Därmed blir Viaplay ensam ägare till den nordiska TV-distributören, enligt ett pressmeddelande från bolaget .
Förvärvet finansieras genom tillgängliga likvida medel och en ny lånefacilitet om 1,7 miljarder kronor. Affären är villkorad av sedvanliga myndighetsgodkännanden samt godkännande från obligationsinnehavare. Viaplay har redan säkrat oåterkalleliga röståtaganden från en majoritet av obligationsinnehavarna och avser att inleda skriftliga förfaranden kring den 17 juli 2025.
Som en del av transaktionen omförhandlar Viaplay sina bankavtal och etablerar en ny rörelsekapitalfacilitet om 2,5 miljarder kronor. Samtidigt sägs en befintlig garantifacilitet upp, vilket innebär att bolagets totala bekräftade kreditfaciliteter minskar med 3,4 miljarder kronor. Efter tillträdet väntas den långfristiga skuldsättningen uppgå till cirka 6,1 miljarder kronor.
Allente, som har cirka 840 000 abonnenter i Norden, rapporterade intäkter om 6,5 miljarder kronor och ett EBITDA-resultat på 996 miljoner kronor för 2024. Bolaget bildades 2020 genom sammanslagningen av Canal Digital och Viasat.
Förvärvet innebär att Viaplay reviderar sina finansiella utsikter för 2025. Proforma nettoomsättning för kärnverksamheten väntas nu landa på 21,0–22,0 miljarder kronor, EBITDA före jämförelsestörande poster på 0,8–1,1 miljarder kronor samt ett justerat operativt fritt kassaflöde på 0,5–0,75 miljarder kronor. På längre sikt siktar bolaget på neutral organisk försäljningstillväxt och tvåsiffrig EBITDA-marginal till 2028.
– Viaplay Group har ingått ett avtal om att förvärva Telenors 50-procentiga andel i Allente Group. Transaktionen är en naturlig utveckling av det framgångsrika långsiktiga partnerskapet mellan bolagen, säger Jørgen Madsen Lindemann, VD och koncernchef för Viaplay Group, i pressmeddelandet.
Transaktionen förväntas slutföras under andra halvåret 2025.
Denna artikel har skrivits med stöd av AI.