AstraZeneca har tillkännagivit en omfattande investering på 50 miljarder dollar i USA under de kommande fem åren. Investeringen är en del av företagets strategi för att nå 80 miljarder dollar i intäkter år 2030, varav hälften väntas genereras i USA.
Kärnan i satsningen är en ny läkemedelsfabrik i delstaten Virginia, som blir AstraZenecas största enskilda anläggningsinvestering hittills. Den nya fabriken ska fokusera på tillverkning av substanser för behandling av kroniska sjukdomar, inklusive produkter inom viktkontroll och metabolism, såsom oral GLP-1, baxdrostat och PCSK9-hämmare. Anläggningen kommer att använda avancerad teknik som artificiell intelligens, automation och dataanalys för att optimera produktionen.
Utöver fabriken i Virginia ingår även utbyggnad av forskningsanläggningar i Maryland och Massachusetts, samt nya produktionsanläggningar för cellterapi i Kalifornien och Indiana. AstraZeneca planerar även att öppna nya anläggningar för kliniska prövningar och utöka specialiserad tillverkning i Texas.
Enligt AstraZeneca kommer investeringen att skapa tiotusentals nya arbetstillfällen, både direkt och indirekt, och stärka USA:s roll inom läkemedelsproduktion och forskning. Under 2024 bidrog företaget med fem miljarder dollar direkt till den amerikanska ekonomin och skapade ett totalt värde på cirka 20 miljarder dollar.
– ”Dagens besked understryker vår tro på USA:s innovationskraft inom bioläkemedel och vårt engagemang för patienter i USA och globalt. Det kommer även att stödja vår ambition att nå 80 miljarder dollar i intäkter till 2030”, säger Pascal Soriot, vd för AstraZeneca, i ett pressmeddelande.
USA är AstraZenecas största marknad och står idag för 42 procent av företagets totala intäkter. Målet är att öka denna andel till 50 procent till 2030, vilket enligt bolaget är avgörande för att kunna lansera 20 nya läkemedel innan decenniets slut.
Denna artikel har skrivits med stöd av AI.