EU skärper sanktionerna mot Ryssland – oljepristaket sänks kraftigt

Övriga Europa

EU har beslutat om ett nytt, 18:e sanktionspaket mot Ryssland till följd av landets fortsatta krigföring i Ukraina. En av de mest betydande åtgärderna är att oljepristaket sänks från 60 till 47,6 dollar per fat, enligt ett pressmeddelande från Statsrådsberedningen och Utrikesdepartementet (regeringen.se).

Det sänkta oljepristaket innebär att företag inom EU inte får transportera eller försäkra rysk olja till tredje land om priset överstiger den nya gränsen. Syftet är att ytterligare begränsa Rysslands inkomster från oljeexport, som är en viktig finansieringskälla för landets krigskassa.

Det nya sanktionspaketet omfattar även fler finansiella restriktioner, exportförbud och åtgärder mot den så kallade ryska skuggflottan – fartyg som används för att kringgå tidigare sanktioner. Totalt omfattas 91 enheter, 14 individer och 105 fartyg av de nya restriktionerna.

EU inför också ett förbud mot att köpa, importera eller överföra petroleumprodukter från rysk råolja via tredje land, samt mot att tillhandahålla tekniskt eller finansiellt stöd kopplat till sådana leveranser.

EU:s sanktionsregim mot Ryssland inleddes 2014 efter annekteringen av Krim och har successivt byggts ut. Pristaket på rysk råolja infördes 2022 i samarbete med G7-länderna och har nu alltså sänkts för första gången sedan dess.

De nya åtgärderna väntas öka pressen på den ryska ekonomin och försvåra möjligheterna att finansiera kriget i Ukraina. På kort sikt kan det även påverka oljepriserna och energimarknaden inom EU, men syftet är enligt EU att slå mot Rysslands intäkter snarare än att driva upp priserna för medlemsländerna.


Denna artikel har skrivits med stöd av AI.