Svensk Handels senaste Handelsbarometer för juli månad visar att framtidstron inom branschen ökar något, men utgångsläget är fortsatt lågt. Trots en mer gynnsam räntemiljö och semestertider präglas handeln av osäkerhet, där alla delbranscher fortfarande befinner sig under det neutrala indexvärdet på 100.
Den tydligaste förbättringen syns inom partihandeln, där framtidsindikatorn steg med 2,9 enheter till 94,8. Denna ökning drivs främst av högre förväntningar på både lönsamhet, som ökade med 5,5 enheter till 94,3, och försäljning, som steg med 5,0 enheter till 101,3. Samtidigt minskade dock tron på personalökningar, där indexet sjönk med 1,9 enheter till 88,9.
Inom sällanköpsvaruhandeln var uppgången mer blygsam. Framtidsindikatorn steg marginellt med 0,7 enheter till 90,9. Förväntningarna på försäljningen ökade med 1,8 enheter till 95,4, medan synen på lönsamheten sjönk något till 89,3. Anställningsförväntningarna steg dock med 1,3 enheter till 88,0.
– Det är glädjande att glimtar av optimism nu kan märkas av, men månadens barometer bekräftar att handeln som helhet fortfarande befinner sig i ett avvaktande läge. Det är svårt att sia om när det verkligen vänder på riktigt, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.
Osäkerheten i omvärlden är fortsatt hög, bland annat på grund av det stundande tullhotet från USA. Detta påverkar både företagens investeringsvilja och hushållens konsumtionsmönster.
– Inom handeln märks det absolut av att hushållen fortsatt är återhållsamma. När både företag och konsumenter trycker på pausknappen riskerar den återhämtning, som branschen verkligen längtar efter, att ta längre tid, säger Sofia Larsen.
Svensk Handel hoppas nu på ett ökat kundtryck under de sista semesterveckorna, särskilt i turistberoende orter och städer.
Denna artikel har skrivits med stöd av AI.